Köpa robotdammsugare - att tänka på vid köp av automatisk dammsugare
I den här artikeln går vi igenom de viktigaste faktorerna du bör överväga innan du köper en robotdammsugare. Vi tar hänsyn till olika prisnivåer, golvtyper och specifika behov, så att du kan vara säker på att du inte spenderar för mycket på en dammsugare med funktioner du inte behöver.
Här är 10 saker du bör tänka på när du köper en robotdammsugare
1. Navigationssystemet
Det finns huvudsakligen två typer av navigationssystem i robotdammsugare:
- Slumpmässigt navigationssystem: Robotdammsugaren navigerar enbart baserat på hindersensorer, vilket kan leda till att vissa områden städas flera gånger medan andra missas. Fördelen är att robotdammsugare med ett sådant navigationssystem ofta är mycket billigare.
- Systematiskt navigeringssystem: Med ett systematiskt navigeringssystem kartlägger robotdammsugaren först hela rummet noggrant. Den sparar denna "karta" och använder den för att beräkna den mest effektiva vägen att dammsuga , vilket säkerställer att hela rummet städas utan att områden missas eller dupliceras.
Vissa modeller har även möjlighet att ställa in "No-go-zoner", områden där du inte vill att roboten ska städa, som hundens sovplats eller barnens lekområde.
2. Filtersystem
Alla robotdammsugare har ett filtersystem som kräver visst underhåll. Om du har allergier eller är känslig för dammkvalster är det bra att välja en modell med HEPA-filter, som fångar upp 99,95% av alla dammpartiklar.
3. Dammbehållarens kapacitet
Dammbehållarens kapacitet varierar enormt från modell till modell. Detta är i stort sett det enda underhållet på en robotdammsugare. När den är full måste du tömma dammbehållaren (såvida du inte köper en robotdammsugare med tömningsstation. Mer om det senare).
I de flesta robotdammsugare har behållaren en kapacitet på någonstans mellan 0,2 och 0,6 liter. En större behållare innebär mindre frekvent tömning, vilket är praktiskt och bra att ha i åtanke vid val av robotdammsugare.
4. Mått och vikt
Robotdammsugarens mått påverkar dess förmåga att navigera i ditt hem, medan vikten påverkar dess hantering och moppningsförmåga (för modeller med moppningsfunktion). Vanligtvis väger de mellan 1 och 4 kilo. Viktigt att komma ihåg är att ju tyngre robotdammsugaren är, desto bättre kan den moppa (förutsatt att den är utrustad med moppningsfunktion).
5. Arbetstid och laddningstid
Robotdammsugarens batteritid är viktig att beakta. Alla robotdammsugare är utrustade med en så kallad "laddningsstation". När dammsugarrobotens batteri riskerar att ta slut kör den automatiskt till laddstationen för att ladda upp det.
Det kan vara bra att i förväg kontrollera hur lång tid det tar innan dammsugaren är fulladdad igen, så att du kan anpassa ditt städschema därefter.
De flesta dammsugarrobotar kan dammsuga i 1 till 3 timmar innan de behöver laddas.
6. Maximal ljudnivå
Ljudnivån är också definitivt något att vara uppmärksam på innan du köper en dammsugare. Den varierar mellan 60 och 65db på de flesta modeller. Det är ungefär som om två personer skulle prata med varandra. Enligt vår erfarenhet finns det dock ibland avvikande värden. I allmänhet vill du inte ha en robotdammsugare som producerar mer än 65db buller.
7. Sensorer
Alla robotdammsugare är utrustade med hinder- och falssensorer. Så snart robotdammsugaren kommer i kontakt med ett visst föremål eller hotar att välta, ändrar den riktning eller slutar dammsuga.
Det finns dock även sensorer i mer avancerade robotdammsugare som kan känna av typen av yta. De kan till exempel känna av om de dammsuger på ett hårt golv, en matta eller en heltäckningsmatta. Baserat på denna yta justerar den sedan automatiskt sin sugkraft. Detta är naturligtvis främst intressant för personer som har många olika typer av mattor i sina hem.
8. Med eller utan moppningsfunktion
Det finns fler och fler robotdammsugare på marknaden idag som är utrustade med en moppningsfunktion. I ärlighetens namn måste vi erkänna att vissa robotdammsugare är mycket bättre på detta än andra. I billigare modeller är det inget annat än en våt trasa som hänger bakom dammsugaren, så det kan inte jämföras med en riktig moppning. Med dyrare dammsugare är det dock en annan historia. Där skrubbas och dammsugs golvet riktigt bra. Om detta är viktigt för dig, se till att undersöka detta noga innan köp.
9. Tillbehör
När du köper en ny robotdammsugare är det naturligtvis jättekul att få börja använda den direkt. Men det kommer en tid när sidoborstarna eller filtret behöver bytas ut. Det är bra om tillverkaren redan levererar ett extra par av dessa, så att du inte behöver köpa dem separat. Kontrollera alltid vad som ingår vid köpet.
10. Automatisk tömningsstation
En tömningsstation är det senaste på dammsugarmarknaden. Sedan flera år tillbaka levereras vissa robotdammsugare med en sådan tömningsstation. Detta beror på att behållaren ofta är mycket begränsad (0,2 till 0,6 liter) och därför fylls snabbt och behöver tömmas ofta. När dammsugaren märker att behållaren nästan är full kör den till laddstationen (som också fungerar som tömningsstation) och tömmer automatiskt dammbehållaren. Därefter fortsätter den att dammsuga där den slutade.
Slutsats
Är du övertygad om använda en robotdammsugare? Vi förstår det. Det är fantastiska apparater som kan spara mycket arbete och tid. Vi har testat många modeller för vår webbplats. Se till att ta en titt på de bästa robotdammsugarna för att se resultaten av våra tester.
Observera att en robotdammsugare inte är ett billigt köp. Billiga robotdammsugare finns från cirka 3000 kr för instegsmodeller. Priset kan stiga avsevärt beroende på dina behov.