Hur fungerar en robotdammsugare?
Robotdammsugare har blivit otroligt praktiska i hushållet och sparar mycket arbete. De är så effektiva att de även fungerar bra i hem med mattor och mattor. Men hur fungerar en robotdammsugare egentligen? Låt oss svara på den frågan i denna artikel.
Hur exakt fungerar en robotdammsugare?
En robotdammsugare fungerar på samma grundprincip som en traditionell dammsugare. En elmotor driver en fläkt som skapar ett luftflöde, vilket suger upp smuts och damm genom en öppning och samlar det i en dammbehållare. Luften filtreras och blåses sedan ut igen. De flesta robotdammsugare har två sidoborstar som hjälper till att samla in damm och smuts, vilket sedan sugs upp. De navigerar med hjälp av hjul som drivs av ett batteri.
Måtten på en robotdammsugare
Robotdammsugares diameter, höjd och form kan variera mycket mellan olika modeller. Detta påverkar hur många kvadratmeter de kan städa effektivt. De flesta robotdammsugare är mellan 7 och 12 centimeter höga och har en diameter på mellan 30 och 36 centimeter. Måtten är särskilt viktiga för att säkerställa att din robotdammsugare kan passera under dina möbler.
Styrning av robotdammsugaren
De flesta robotdammsugare har en enkel på/av-strömbrytare på ovansidan. När du trycker på denna börjar roboten städa. Moderna modeller kan också styras via appar, vilket gör det möjligt att fjärrstyra dem. Vissa robotdammsugare är utrustade med kamera och mikrofon, och om de är kompatibla med Alexa eller Google Home kan du till och med styra dem med röstkommandon, som "Gå och dammsug vardagsrummet".
Hur navigerar robotdammsugare?
Robotdammsugare kan utrustas med olika typer av navigationssystem. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar.
1. Självlärande navigationssystem
En robotdammsugare med ett självlärande navigationssystem är utrustad med en minnesfunktion. Med tiden lär sig roboten exakt var hinder finns i ditt hem. Den måste först lära sig rutten, vilket innebär att den kan missa vissa områden de första gångerna den städar.
2. GPS-chip
En robotdammsugare med GPS-chip kan kan spåra var de har varit genom platsfunktioner. Detta gör att roboten kan planera en effektiv städrutt. Nackdelen är att denna metod kräver en stark Wi-Fi-anslutning.
3. Sensorer
Vissa robotdammsugare är utrustade med infraröda sensorer som beräknar avståndet mellan väggar och andra hinder. Med denna information kan roboten avgöra om den behöver ändra sin rutt.
4. Slumpmässig navigering
Den äldsta navigationsformen är slumpmässig navigering, där roboten har kollisionssensorer. När den stöter på ett föremål ändrar den helt enkelt riktning. Dessa robotar är vanligtvis billigare, men de har en tendens att missa eller städa samma område flera gånger.
5. Kameror
Vissa robotdammsugare är utrustade med kameror för avancerad navigering. Exempelvis kan modeller med takigenkänning kartlägga ditt hem genom att skanna taket, vilket hjälper dem att känna igen rum och undvika hinder på ett effektivt sätt..
Ställa in rengöringsprogram
Robotdammsugare startar inte städningen slumpmässigt utan kan programmeras med rengöringsscheman. Du kan exempelvis ställa in att roboten ska städa medan du är på jobbet, så att du alltid kommer hem till ett rent hus.
Laddningsstationen
Robotdammsugare drivs av batterier och kan vanligtvis städa mellan 60 och 120 minuter innan de behöver laddas. När batteriet är lågt återvänder roboten automatiskt till sin laddningsstation. Efter några timmar är den laddad och redo att fortsätta städningen.
Hur länge håller en robotdammsugare?
Vanligtvis är batteriet den komponent som först behöver bytas ut. En robotdammsugares batteri kan vanligtvis laddas mellan 500 och 1000 gånger, vilket innebär att den håller i cirka 2,5 till 5 år. När batteriet slits ut kan du byta ut det eller köpa en ny robotdammsugare.
Slutsats
En bra robotdammsugare gör hushållsarbetet enklare och sparar både tid och arbete. När du väl har ställt in och konfigurerat din robotdammsugare kan du njuta av ett rent hem utan att behöva lyfta ett finger. De är smarta enheter, men de kan vara ganska dyra. Detta är något att överväga när du funderar på att köpa en robotdammsugare.